Karakterizacija i monitoring rasjednog sustava šireg dubrovačkog područja

Istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost IP-2020-02-3960

Previous Next

Terenski rad 30. siječnja – 2. veljače 2023.

U razdoblju 30. siječnja – 2. veljače 2023. terenski tim u sastavu dr. sc. Marin Sečanj i Damir Ptičar, viši tehničar s Geofizičkog odsjeka PMF-a, izvršio je redovni obilazak i održavanje privremenih seizmoloških postaja Du-Net lokalne seizmičke mreže u široj okolici Dubrovnika, postavljenih u okviru HRZZ projekta DuFAULT. Obišli su četiri privremene seizmološke postaje:

  • DF01 – Ljubinje (BiH)
  • DF02 – Bileća (BiH)
  • DF04 – Radovčići (općina Konavle)
  • DF05 – Šipanska luka, otok Šipan.

Na privremenim seizmološkim postajama DF01 (BiH) u Ljubinju i DF02 u Bileći (BiH) izvršena je provjera svih instalacija i uređaja te su uklonjeni manji nedostatci na instalacijama sustava napajanja i sustava preciznog pozicioniranja uzrokovane atmosferilijama na obje postaje. U Ljubinju je izbačena voda iz šahtau kojem su postavljeni senzor i  komunikacijska oprema, a koja se nakupila kondenzacijom. Uz manje popravke na instalacijama, hidroizolacije i zaštite šahta od izravnog Sunčeva zračenja koji su bili očekivani, napravljena je i sigurnosna kopije snimljenih podataka s komunikacijskih jedinica na obje postaje.

Na privremenoj seizmološkoj postaji DF04 u Radovčići (općina Konavle) provjeren je sustav i kopirani su snimljeni podatci s komunikacijske jedinice. Na otoku Šipanu, bilo je potrebno premjestiti dio komunikacijske opreme radi zaštite od vlage i prašine te je postavljen nadžbukni komunikacijski ormar. Nakon premještaja dijela opreme u novi ormar provjeren je sustav, kopirani su snimljeni podatci te je privremena seizmološka postaja ponovno puštena u rad.

Redovitim održavanjem i popravcima omogućuje se neprekidan prijenos podataka privremenih seizmoloških postaja na glavni server koji se nalazi u Zagrebu na Geofizičkom zavodu Andrije Mohorovičića Geofizičkog odsjeka PMF-a. Kontinuirana komunikacija i prijenos podataka s postaja od velike su važnosti radi provjere kvalitete podataka, a samim time i mogućnosti njihove analize te brzog lociranja zabilježenih potresa.