Karakterizacija i monitoring rasjednog sustava šireg dubrovačkog područja

Istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost IP-2020-02-3960

Novosti

Pripreme za terenski rad

Istraživački tim projekta DuFAULT ovo se ljeto intenzivno bavio testiranjem opreme i postava budućih seizmoloških postaja.

Opširnije...

Drugi radni sastanak

U srijedu 16. lipnja 2021. s početkom u 11 h na Geofizičkom odsjeku uživo održan je drugi radni sastanak istraživačkog tima projekta DuFAULT. Na sastanku su sudjelovali svi članovi istraživačkog tima, a pridružio se i gost, geolog Marin Sečanj.

Opširnije...

Dr. sc. Marin Sečanj pridružio se istraživačkom timu projekta DuFAULT

Budući da je u projektu HRZZ DuFAULT predviđeno zapošljavanje poslijedoktoranda na dvije godine, nakon uspješno završenog javnog natječaja, od 6. srpnja 2021. godine našem istraživačkom timu pridružio se geolog dr. sc. Marin Sečanj.

Opširnije...

Projekt DuFAULT

 

Naziv projekta

Karakterizacija i monitoring rasjednog sustava šireg dubrovačkog područja – DuFAULT
Istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost IP-2020-02-3960

 

Voditelj projekta

doc. dr. sc. Josip Stipčević
jstipcevic[at]gfz.hr
Sveučilište u Zagrebu
Prirodoslovno-matematički fakultet
Geofizički odsjek
Geofizički zavod Andrije Mohorovičića


 Razdoblje provedbe projekta

15. veljače 2021. – 15. veljače 2025.

 

Sažetak projekta

Cilj projekta je istražiti šire dubrovačko područje, jedno od seizmički najaktivnijih područja u Hrvatskoj i jedno od aktivnijih područja u Europi. Postavljanjem guste privremene mreže seizmografa poboljšat će se preciznost lokacija potresa i bolje upoznati seizmičnost područja, zajedno s detaljnom analizom recentne seizmičke aktivnosti i važnih povijesnih potresa. Analize prethodnih geofizičkih i geoloških istraživanja te primjena novih seizmoloških i geoloških metoda, omogućit će upoznavanje rasjednih sustava te stvaranje modela litosfere velike rezolucije i simulaciju potresne trešnje što će ukazati na lokacije s jakom trešnjom i pomoći će u razumijevanju širenja seizmičkih valova kroz ovo područje.

U projektu sudjeluju:

Projekt financira:

Partneri projekta: