Odaberite svoj jezik

Praćenje niza potresa u Berkoviću metodom uparivanja predložaka

Studentica Ivana Zonjić u sklopu svog diplomskog rada bavila se detekcijom i identifikacijom novih potresa pomoću metode uparivanja predložaka. Metoda uparivanja predložaka temelji se na uspoređivanju predložaka (uzoraka ili obrazaca) seizmičkih signala sa zapisima seizmografa kako bi se pronašle sličnosti određene nekom statističkom mjerom, a potom identificirali novi potresi. Cilj diplomskog rada bio je poboljšati detekciju slabijih potresa i popuniti katalog potresa za seriju potresa kod Berkovića.

 

Slika 1. Karta korištenih seizmoloških postaja zajedno s epicentrom glavnog potresa (označen plavom zvjezdicom).

 

Niz potresa kod Berkovića započeo je glavnim potresom magnitude ML = 6.0 (Mw = 5.7) 22. travnja 2022. u 21:07 UTC (23:07 CEST) na žarišnoj dubini od 22 km. Katalog potresa za razdoblje od 22. travnja do 1. lipnja 2022. sadrži ukupno 4217 ručno analiziranih potresa. Predlošci korišteni u diplomskom radu izrađeni su iz zapisa potresa magnitude veće od 2.0. Na Slici 1 prikazana je karta korištenih seizmoloških postaja i epicentar glavnog potresa, dok Slika 2 prikazuje preliminarne rezultate zajedno s početnim katalogom potresa za prva tri mjeseca nakon glavnog potresa.

 

Slika 2. Preliminarni rezultati detekcije potresa za razdoblje između  22. travnja i 22. srpnja 2022. godine. Crvenom bojom su označeni novi potresi identificirani metodom uparivanja predložaka, dok su plavom bojom označeni potresi detektirani ručnom analizom.

U preliminarnim rezultatima za prva tri mjeseca serije potresa kod Berkovića, prikazanima na slici 2, metoda uparivanja predložaka identificirala je veći broj potresa u odnosu na ručno detektirane i analizirane potrese. Ova uspješnost metode ukazuje na njezinu vrijednost u detekciji potresa koji su propušteni u ručno analiziranom katalogu.

Diplomski rad naslova "Primjena metode uparivanja predložaka na seriji potresa kod Berkovića (BiH)" autorice Ivane Zonjić dostupan je na poveznici.

 Pripremila: Tena Belinić Topić